Archeoloog Leo Verhart legt uit hoe je met een grondboor in de bodem kunt speuren naar archeologische sporen, zonder op te hoeven graven.
Kraanmachinist Bert Ouweltjes legt uit hoe vlakken worden afgegraven en vrijwilliger Henk Vasbinder laat zien hoe hij met een metaaldetector zoekt.
Archeologen Ceciel Nyst en Menno Dijkstra graven een middeleeuwse waterput op. Ceciel fotografeert vondsten en legt uit hoe de vondstenadministatie werkt.
Duikers van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie doen onderzoek naar scheepswrakken op de bodem van de Waddenzee.
Teruggekomen in het archeologisch centrum werken Menno en Ceciel de vondsten van de opgraving uit. Menno vertelt over de opgravingstekeningen.
Archeoloog Johan Verspay laat zien hoe munten worden gedetermineerd. Ook ontdekt hij een bijzondere, vroegmiddeleeuwse mantelspeld.
Houtspecialist Silke Lange vertelt hoe ze aan een stuk hout kan zien hoe oud het is. Daarbij laat ze zien hoe belangrijk de conservering van houtresten is.
Met de vergelijkingscollectie van het archeologisch centrum laat Rik Maliepaard zien welke informatie uit dierenbotten kan worden gehaald.
Fysisch antropoloog Maja d’Hollosy vertelt over het onderzoek van mensenbotten en hoe archeologen weten hoe oud iemand was aan de hand van het menselijk skelet.
Uiteindelijk komen de meest bijzondere vondsten in het museum. In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden is de grootste collectie Nederlandse archeologie te zien.